Šī maize ir lielisks olbaltumvielu un šķiedrvielu avots un tā bagātīgi satur omega 3 taukskābes, kā arī vitamīnus E, B1 (tiamīnu), B6, folskābi, kāliju, biotīnu, fosforu, magniju, mangānu, dzelzi un cinku. Sastāvā 32,5% pilngraudu auzu pārslu, 52,5% sēklu un 11% riekstu. Iegūst apm. 950 g maizes.
Pagatavošana.
Pamatrecepte. Lēnā pagatavošana cepamformā.
1. Iepakojuma saturu ieber bļodā un aplej ar 500 ml auksta ūdens.
2. Mīklu rūpīgi samaisa un ļauj uzbriest ledusskapī 3 stundas vai uz nakti.
3. Stingro mīklu liek bagātīgi ietaukotā taisnstūra formas veidnē (25 x 10 cm).
4. Izlīdzina un nogludina ar samitrinātu silikona lāpstiņu.
5. Liek aukstā cepeškrāsnī un cep ar augšējo un apakšējo karstuma padevi 200°C apm. 80 minūtes.
6. Uzreiz izņem no cepamformas un pirms sagriešanas ļauj atdzist uz restes. Variācija: ātrā pagatavošana. Iepakojuma saturu samaisa ar 500 ml karsta ūdens un ļauj 20 minūtes uzbriest. Liek uzsildītā cepeškrāsnī un cep ar augšējo un apakšējo karstuma padevi 200°C apm. 70 minūtes.
Ieteikumi: pirms sagriešanas kārtīgi atdzesējiet. Pagatavotā maize ir piemērota sasaldēšanai. Oriģinālā norvēģu recepte pagatavošanai uz cepamās plātnes. Iegūst sulīgu, garšīgu maizi – šī maize nebūs kraukšķīga! Iepakojuma saturu samaisa ar 1 litru auksta ūdens un ļauj uzbriest vismaz 3 stundas. Mīklu liek uz cepamās plātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru, un vienmērīgi izlīdzina. Liek aukstā cepeškrāsnī un cep 200°C apm. 80 minūtes. Ieteikums pagatavotās maizes uzglabāšanai: vislabāk uzglabāt gaisu caurlaidīgā traukā vai papīra maisā.